DEN HAAG/PARIJS - Premier Jan Peter Balkenende en de Franse president Nicolas Sarkozy delen ideeën over een vereenvoudigd verdrag voor de Europese Unie. Dat hebben hun woordvoerders vrijdag gezegd na een 'vrij uitgebreid' telefoongesprek tussen de twee leiders.

Op dit moment probeert zowel Sarkozy als Balkenende zieltjes te winnen voor een afgeslankt verdrag dat de uitgedijde Europese Unie bestuurbaar moet houden. Beiden spreken van een verdrag en niet van een grondwet.

Deze term ligt bij zowel de Nederlandse als de Franse bevolking te gevoelig. Burgers van beide landen hebben een eerdere opzet voor zo'n grondwet in een referendum verworpen.

Contact

De twee regeringsleiders hebben afgesproken om nauw contact met elkaar te houden. Zo heeft Sarkozy Balkenende uitgenodigd om hem binnenkort een bezoek te brengen in Parijs.

Overigens is niet bekendgemaakt over welke punten de twee het precies eens zijn.

Verdrag

Eerder deze week was zowel Balkenende als Sarkozy in Madrid om met hun Spaanse collega José Luis Rodriguez Zapatero te praten over een nieuw Europees verdrag.

De Europese regeringleiders proberen al sinds 2005 een einde te maken aan de impasse die is ontstaan door de verworpen Europese grondwet.

Referendum

Overigens heeft Sarkozy al laten weten dat over een nieuw, vereenvoudigd verdrag geen referendum in Frankrijk zal worden gehouden.

Den Haag laat die mogelijkheid noodgedwongen nog open, omdat coalitiepartij PvdA haar kiezers in de campagne vorig jaar juist wel een referendum heeft beloofd.