AMSTERDAM - De op voorhand wereldwijd veelbesproken Grote Donorshow van BNN blijkt volledig in scene gezet. 'Nierdonor' Lisa heet in werkelijkheid Leonie en is een kerngezonde actrice. De drie deelnemers zaten ook in het complot. Zij zijn wel echt allemaal nierpatiënten die op de wachtlijst staan om een donornier te ontvangen.

Bekijk video

Presentator Patrick Lodiers zei in de uitzending dat het treurig is gesteld met het aantal nierdonoren in Nederland. BNN heeft met de show hier de aandacht op willen vestigen.

Terwijl de schaterlach van BNN-oprichter Bart de Graaff door de studio klonk, riep Lodiers alle Nederlanders op om een donorformulier in te vullen.

Bart

"Een jaar hebben we aan deze stunt gewerkt, maar dat het zo'n succes zou worden hadden we nooit verwacht." Dat zei BNN-voorzitter Laurens Drillich vrijdagavond na de uitzending van De Grote Donorshow.

"We hebben veel internationale aandacht gehad voor een probleem dat wel echt bestaat. BNN-oprichter Bart de Graaff, die vijf jaar geleden overleed aan een nierziekte, zou het zo gewild hebben."

Opzet

Slechts een handjevol mensen wist van de daadwerkelijke opzet van het programma, verklaarde Drillich. Zelfs de cameramensen die vrijdagmiddag moesten repeteren wisten niet dat het een act was.

"Ik ben wel even bang geweest dat de clou zou uitlekken, vooral toen ik deze week hoorde dat zelfs de kliko van de koningin werd onderzocht door journalisten. Ik dacht: wij hebben ook geen papierversnipperaar bij BNN. Maar het plan is niet uitgelekt."

Paul Römer van bedenker Endemol Nederland is tevreden met de uitkomst. "Een show als deze kan je maar een keer in de wereld uitzenden. En dat hebben wij hier in Nederland gedaan"

Bijgepraat

Omdat de uitzending in het Nederlands was, drong het in de internationale perszaal pas laat door dat het een stunt was. Sommigen journalisten moesten eerst worden bijgepraat door Nederlanders, voordat ze snapten wat er aan de hand was.

De meesten reageerden rustig op het feit dat ze in het ootje waren genomen. Boze reacties waren in ieder geval niet zichtbaar. Een journaliste van de Baskische tv vertelde dat ze de handelwijze van BNN niet juist vond, maar liet dat uiterlijk niet merken.

Netcoördinator

Roek Lips, netcoördinator van Nederland 3, wist vooraf wat de kijkers werd voorgeschoteld. Ook hij moest zich vooraf verantwoorden tegenover mensen, maar hield zijn mond.

"Ik heb nooit getwijfeld aan de integriteit van BNN. Ik moet ze complimenteren, ze hebben mensen aan het denken gezet, inclusief mijzelf."

Stof opwaaien

De donorshow van BNN deed de afgelopen week over de hele wereld veel stof opwaaien. Journalisten van over de hele wereld waren vrijdagavond aanwezig in Aalsmeer om verslag te doen van de 'wansmakelijke televisieshow'. In Nederland werden eerder deze week kamervragen gesteld.

BNN realiseert zich dat de aanpak controversieel en op het randje is. Maar met dit programma heeft BNN alarm willen slaan, omdat de cijfers laten zien dat de realiteit vele malen schokkender is dan De Grote Donorshow. Dat heeft de omroep vrijdagavond laten weten.

Breaking News

Buitenlandse media hebben vrijdagavond direct na de uitzending uitgebreid aandacht besteed aan de Grote Donorshow van BNN. Het Franse persbureau AFP verspreidde, net als het Nederlandse ANP, direct een bericht met extra prioriteit naar de klanten met de mededeling dat de show "bedrog" was.

Ook de Britse omroep BBC meldde direct op de website als "Breaking News" dat het om een stunt ging. Het Britse persbureau Reuters volgde korte tijd later.

Massaal

De wereldpers stortte zich de afgelopen week net als Nederlandse media massaal op BNN. The Washington Post berichtte vrijdag nog op de website over de "Friday Fun Poll", een artikel over hoe BNN de grenzen zou aftasten tussen goede smaak en reality-tv.

Sky News pakte uit op de website met een uitgebreid bericht met beelden over de omstreden show. De Britse omroep vroeg zich vrijdagochtend nog af "hoe laag" de Nederlandse televisie kan gaan.

In een artikel op de website werd al wel direct de vraag gesteld of het inderdaad wel om een echte show rond orgaandonatie zou gaan.

Grote Donorshow BNN