GRONINGEN - Bij de politie zijn sinds woensdagmiddag negen "bruikbare" meldingen binnengekomen naar aanleiding van publiciteit over de Groningse hiv-zaak. Dat heeft de politie vrijdag gemeld.

Tot nu toe hebben zeven mannen aangifte gedaan in de zaak waarbij op seksfeesten mannen werden gedrogeerd en vervolgens geïnjecteerd met hiv-besmet bloed.

Vier anderen zullen een verklaring afleggen naar aanleiding van de zaak. Of zij ook aangifte zullen doen, is afhankelijk van verder onderzoek.

Betrokkenen

Voor de publiciteit over de zaak was de politie al op de hoogte van twee betrokken mannen. In totaal hebben zich nu elf betrokkenen gemeld.

Volgens de politie dragen zeker tien van hen het hiv-virus bij zich. Of zij allemaal op de seksfeesten zijn besmet, staat volgens de politie nog niet onomstotelijk vast.

Zes van hen zeggen dat zij gedrogeerd en seksueel misbruikt zijn en vervolgens geïnjecteerd met besmet bloed.

Telefoontjes

Op het speciaal geopende telefoonnummer van de GGD Groningen zijn sinds woensdagmiddag veertig telefoontjes binnengekomen.

Volgens een woordvoerder werd er gebeld met zeer uiteenlopende vragen en reacties. Niet alle meldingen zijn in verband te brengen met de seksfeesten waarop sprake was van hiv-besmetting.

Inhoud

Over de precieze inhoud van de telefoongesprekken wil de GGD niets kwijt. Het speciale telefoonnummer is sinds vrijdagmiddag 17.00 uur gesloten. Mensen die vragen hebben over de zaak kunnen zich melden op het reguliere telefoonnummer van de GGD.