AALSMEER - Kort voor de uitzending van De Grote Donorshow van BNN stonden tientallen journalisten nog in de rij bij de tv-studio in Aalsmeer voor hun persaccreditatie. Van over de hele wereld zijn media toegestroomd voor het programma, dat in het buitenland nog veel meer ophef heeft veroorzaakt dan in Nederland.

Onder andere CNN en de Arabische nieuwszender al-Jazeera doen verslag. Ook zijn er media uit Japan, Oekraïne en Rusland.

Meer dan honderd journalisten zijn op de show afgekomen. Meer dan de helft komt uit het buitenland. Buiten de studio staan zeker tien straalwagens.

Er lopen veel fotografen rond die een glimp hopen op te vangen van de 37-jarige 'Lisa', de vrouw die een nier wil afstaan waarvoor tijdens de show drie kandidaten in de running zijn.

Kritiek

Op de show is veel kritiek. Premier Jan Peter Balkenende betreurt het erg dat BNN het programma uitzendt.

"Het omstreden programma komt het imago van Nederland in het buitenland niet ten goede", aldus Balkenende. Volgens de premier waren er geen juridische mogelijkheden om de uitzending te verbieden.

Klink

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) verwees vrijdag naar de uitspraken van zijn collega Ronald Plasterk (Media), die de opzet van het programma "ongepast en onethisch" noemde. Klink zal, ondanks een uitnodiging van BNN, niet bij de show aanwezig zijn.

Goed idee

Maar er is niet alleen afkeuring voor het tv-programma. Uit onderzoek van Synovate/Interview-NSS bleek vrijdag dat een kwart van de Nederlanders de donorshow een goed idee vindt. Wel zijn jongeren positiever dan ouderen. Hoe ouder de ondervraagden, hoe meer afkeuring voor de donorshow.

Overigens vindt een meerderheid van de Nederlandse bevolking, 61 procent, de show een slecht idee. Een peiling van Maurice de Hond laat soortgelijke cijfers zien.

Volgens de opiniepeiler vindt 38 procent van de Nederlanders het programma een goede manier om aandacht te vragen voor het tekort aan donoren. 64 procent vindt het programma ethisch verwerpelijk. 24 procent vindt dat de overheid het programma moet afgelasten. De ondervraagden hebben verder het meeste moeite met het sms-gedeelte van het programma.

Donorregistratie

BNN wil met De Grote Donorshow in beeld brengen hoe slecht het is gesteld met donorregistratie in Nederland. Patrick Lodiers presenteert het programma, dat wordt geproduceerd door Endemol. De 37-jarige Lisa (fictieve naam) is de hoofdpersoon.

Zij kiest uit drie kandidaten die wachten op een nier. Lisa kent die nierpatiënten nog niet. Lisa zal op een later tijdstip - bij leven - een gezonde nier doneren. Hoe die transplantie is geregeld, maakte BNN niet bekend.