HILVERSUM - Politie-informanten hebben de afgelopen jaren liquidaties in het criminele circuit uitgevoerd. De schutters zijn gearresteerd en hebben uitgebreide verklaringen afgelegd over hun banden met de politie. Dit meldt het NOS Journaal.

De informatie komt uit het dossier van het Openbaar Ministerie (OM) over een reeks moorden, waaronder die op vastgoedhandelaar Kees Houtman.

In het dossier staat volgens het Journaal dat de verdachte schutters al voor de politie werkten in de tijd dat zij de moorden pleegden.

Kroongetuige

Een van de vermeende schutters is volgens de NOS een man die zich vorig jaar bij justitie heeft gemeld als 'kroongetuige'. In ruil voor strafvermindering heeft hij verklaringen afgelegd over diverse liquidaties in de Nederlandse onderwereld.

Naar aanleiding van deze verklaringen hield justitie in april twee personen aan die betrokken zouden zijn bij de liquidaties van Houtman (november 2005) en caféhouder Thomas van der Bijl (april 2006).

Beperkingen

Omdat deze verdachten en de getuige in hechtenis zitten en voor hen zogenoemde beperkingen gelden, waardoor ze geen contact met de buitenwereld mogen hebben, doet het OM geen mededelingen over de zaak, meldde een woordvoerster.

Spoeddebat

De GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer heeft vrijdag een aanvraag ingediend voor een spoeddebat over dit onderwerp met de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Het gaat er volgens een woordvoerder van de fractie om dat de Kamer opheldering krijgt over de inzet van politieinformanten.

De fractie wil kunnen beoordelen of het allemaal nog binnen de regels valt wat justitie afspreekt met dergelijke informanten. Het is nog niet duidelijke of, en zo ja wanneer het spoeddebat er komt.

Regels

Of de regels zijn overtreden, is nog niet duidelijk, zei PvdA-Tweede Kamerlid Aleid Wolfsen in het tv-programma Netwerk. "Het zou kunnen als iemand de politie tips geeft en ondertussen moorden pleegt."

De Kamer wil volgens Wolfsen het "naadje van de kous weten" omdat zij de afgelopen jaren "indringend heeft gesproken" met de minister van Justitie over dit onderwerp.