LONDEN/PARIJS/BANGKOK/TOKIO - Over de hele wereld komen steeds meer mensen bijeen om mee te doen aan manifestaties tegen een aanval op Irak. Zaterdag staan twee van de grootste op het programma: in New York en in Londen waar ruim een half miljoen mensen wordt verwacht.

De organisaties van de talloze demonstraties rekenen in totaal op miljoenen deelnemers. Zaterdag komen onder meer in Berlijn, Parijs, Rome, Kaapstad, Athene, Tokio, Dublin, San Francisco, Amsterdam en Toronto demonstranten bijeen.

Londen maakt zich op voor meer dan 500.000 demonstranten. De Britse premier Blair is een van de trouwste bondgenoten van de Amerikaanse president Bush die ten strijde wil trekken tegen Irak. Amsterdam verwacht tussen de 10.000 en 30.000 demonstranten.

'Geen bloed voor olie'

In Australië betoogden vrijdag 100.000 mensen. Zaterdagochtend was het de beurt aan Nieuw-Zeeland, waar milieugroep Greenpeace met een vliegtuigje over de demonstranten vloog. In Maleisië en Uruguay demonstreerden zaterdag enkele duizenden mensen, met de van vrijdag al bekende leuzen als 'Geen bloed voor olie' en 'Geen oorlog'.

Ambassades

Zo'n tweeduizend demonstranten trokken in de Thaise hoofdstad Bangkok langs de Amerikaanse en Britse ambassades alvorens in een park naar anti-Amerikaanse toespraken te luisteren. De Japanse hoofdstad Tokio telde enkele honderden actievoerders.

Dit weekeinde staan verder manifestaties gepland in onder meer Barcelona, Praag, Brussel, Zwitserland, Egypte, Jordanië, Libanon, Argentinië, Brazilië, Mexico, Paraguay, Polen, Tsjechië, Cyprus, Nicaragua, Thailand, Pakistan, Tokio, India en Israël. Ongeveer vijftig buitenlanders willen zaterdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad demonstreren tegen een aanval op het land.