NEW YORK - Als Noord-Korea in het huidige tempo doorgaat met het verzamelen van nucleair materiaal voor zijn kern- en raketprogramma dan zal het land medio 2003 'vijf of zes' kernwapens bezitten. Dit heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, vrijdag verklaard.

Rumsfeld zei verder dat de Verenigde Staten 'militair gezien veel kunnen doen tegen Noord-Korea', maar dat de VS op het politieke en diplomatieke vlak steun moeten krijgen van andere landen om iets te kunnen uitrichten.

'Ernstig'

Volgens Rumsfeld is er sprake van een 'ernstige situatie'. Het communistische Noord-Korea heeft momenteel volgens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA 'een of twee kernwapens' in zijn bezit. Onderzoekers van de CIA gaan ervan uit dat Pyongyang deze zomer genoeg nucleair materiaal heeft om zes kernwapens te produceren.

"Dit is een bedreiging voor Zuid-Korea, maar ook voor Japan en de rest van de wereld", aldus Rumsfeld. Hij noemde Noord-Korea de 'grootste verzamelaar van raketten' ter wereld en vroeg om een 'bijdrage' van andere landen om de bedreiging vanuit Pyongyang tegen te gaan.

Vier kerncentrales

Noord-Korea wil nog vier kerncentrales bouwen, die allemaal groter en tien maal krachtiger moeten worden dan de controversiële centrale in Yongbyon. Directeur Kim Jae Rok van de staatsenergiebedrijven onthulde de plannen zondag in een interview met de Britse krant The Sunday Telegraph. De bouw van de kerncentrales zijn volgens hem nodig om aan de energiebehoefte in Noord-Korea te voldoen.