DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende betreurt het zeer dat BNN vrijdagavond De Grote Donorshow uitzendt. Hij zei dat na afloop van de ministerraad. Het omstreden programma komt het imago van Nederland in het buitenland niet ten goede, aldus Balkenende.

Bekijk video: Klink niet in donorshow

Hij ziet liever dat Nederland zich elders in de wereld profileert met de economische prestaties van ons land, de deelname aan vredesmissies en de uitgaven aan ontwikkelingssamenwerking.

Overal wordt nu echter gesproken en geschreven over de donorshow, waarin een ongeneeslijk zieke vrouw bepaalt aan wie van drie nierpatiënten zij een nier doneert.

Hiv-zaak

Daar komt de "vreselijke" Groningse hiv-zaak nog eens bij, waarbij op seksfeesten mannen zijn gedrogeerd en vervolgens geïnjecteerd met hiv-besmet bloed. "We kunnen ons op een betere manier profileren", constateerde Balkenende.

Codicil

BNN wil met de uitzending in beeld brengen hoe slecht het is gesteld met donorregistratie in Nederland. Volgens Balkenende helpt dit middel echter niet om meer orgaandonoren te krijgen.

"Dit instrument doet de hele zaak schade", zei hij. Balkenende riep iedereen op een donorcodicil in te vullen. "We moeten slagen maken. Dat staat vast", zei hij. Over maatregelen sprak hij zich nog niet uit.

Onethisch

De minister-president vindt het zeer verstandig dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) niet ingaat op de uitnodiging van BNN om de donorshow bij te wonen. Zijn collega Ronald Plasterk (Media) had de opzet van het programma eerder al "ongepast en onethisch" genoemd.

Volgens Balkenende waren er geen juridische mogelijkheden om de uitzending te verbieden. Dat zullen Nederlandse ambassades ook uitleggen als ze de vraag krijgen waarom de regering niet heeft ingegrepen, aldus de premier. Hij zal zelf niet naar het programma kijken. "Ik heb Catshuisberaad", zei hij.

Ambassades

De Nederlandse ambassades in het buitenland hebben veel geschokte reacties binnengekregen van zowel instanties als inwoners over de Grote Donorshow van BNN. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag laten weten.

Een aantal mensen erkent weliswaar dat er aandacht nodig is voor het gebrek aan donororganen, maar de meesten vinden een tv-show niet de juiste manier om een nierpatiënt aan een nieuwe nier te helpen.

Macaber

Eerder op de dag haalde de Duitse minister van Volksgezondheid Ulla Schmidt scherp uit naar de BNN-show. "Ik vind het macaber en ook echte minachting van de waardigheid van een zieke", zei de sociaaldemocratische bewindsvrouw in de marge van het jaarcongres van de Duitse Stichting Orgaantransplantatie.

Volgens haar gaat het "om geld en niet zoals wordt beweerd om het werven van orgaandonoren". Ze zegt verder blij te zijn dat de wet dergelijke programma's in Duitsland verbiedt.

Waardigheid

Ook officiële instanties uitten via de Nederlandse ambassades kritiek op het programma. De Australische nierstichting vindt dat de opzet van de show "afdoet aan de waardigheid van donoren en patiënten". De Griekse nierstichting heeft in een brief aan de Nederlandse ambassadeur gevraagd het programma te verbieden.