AMSTERDAM - Twee bestuurders van de Turkse religieuze beweging Milli Görüs zijn afgetreden. Een van hen is Oruc Uluçay van Aya Sofia, de moskeevereniging van de nog te bouwen Westermoskee in Amsterdam.

De ander is een bestuurslid van een islamitisch gebedshuis in de Amsterdamse wijk De Pijp.

Dat maakte Milli Görüs Noord-Nederland vrijdag bekend. De twee hebben hun functie neergelegd nadat ze in opspraak waren geraakt wegens hun vermeende betrokkenheid bij de handel in illegale, zogenoemde 'groene' beleggingsfondsen.

Miljoenenzwendel

Begin mei meldde het tv-programma Netwerk dat bestuursleden van Milli Görüs onder hun achterban geld inden voor de illegale fondsen. Door de zwendel in aandelen zouden honderden Nederlandse Turken voor miljoenen euro's zijn gedupeerd. De organisatie doet momenteel zelf onderzoek naar de kwestie.

Fatih Dag

Het bestuur van Milli Görüs Noord-Nederland heeft tevens met Fatih Dag, de voorzitter van Aya Sofia, afgesproken dat hij meer met de afdeling gaat overleggen. Dag zorgde onlangs voor ophef toen hij in een interview met Trouw liet weten op te zullen roepen tot een demonstratie van Turken als de bouw van de omstreden Westermoskee niet doorgaat. Hij waarschuwde dat een protestactie wel eens uit de hand zou kunnen lopen.

Milli Görüs zou de moskee samen met woningcorporatie Het Oosten verwezenlijken. De twee partijen hebben na een conflict over onder meer de religieuze koers van het gebedshuis de samenwerking opgezegd, waardoor de bouw nog steeds niet is begonnen.