BRUSSEL - Groot-Brittannië schaadt zijn eigen en Europese belangen als het een akkoord over de oplossing voor de grondwetimpasse blokkeert. Die waarschuwing gaf voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie vrijdag in de Britse krant Financial Times.

Barroso waarschuwde ook de Poolse regering dat solidariteit in Europa van twee kanten moet komen. De EU-leiders willen op hun top op 21 en 22 juni afspraken maken over de onderhandelingen later dit jaar over een nieuwe verdragstekst. Die moet het oude, nog geldende EU-verdrag én de in Nederland en Frankrijk afgewezen grondwet vervangen.

De regeringen uit Groot-Brittannië, Polen, Tsjechië, Frankrijk en Nederland hebben de grootste problemen met het grondwettelijk verdrag.

Geloofwaardigheid

Als de EU-leiders het later deze maand niet eens worden over de aanpak en het kader van de onderhandelingen over een nieuwe tekst, schaadt dat de geloofwaardigheid van de EU, meent Barroso.

Ook leidt het af van de echte prioriteiten zoals de strijd tegen klimaatveranderingen en de pogingen tot een wereldhandelsakkoord te komen.

"Hoe kunnen we geloofwaardig zijn in de aanpak van wereldwijde problemen als we tonen dat we niet eens in staat zijn onze eigen interne aangelegenheden te regelen? Dat is een kwestie van geloofwaardigheid", aldus Barroso.

Polen

Tegen de Polen is Barroso in de Duitse versie van de Financial Times scherp. "Ik hoop dat de Poolse leiders begrijpen dat solidariteit van twee kanten moet komen", zei hij in een verwijzing naar de EU-steun aan de Polen in hun strijd tegen een Russiche importverbod op Pools vlees.

De Polen eisen als enige van de 27 EU-landen dat er getornd wordt aan de eerdere afspraken over de stemmenweging in de EU. De Poolse premier heeft gezegd dat hij bereid is daarvoor "te sterven".

Druk

Eerder, voor een bezoek aan Nederland in februari, zette Barroso ook het kabinet-Balkenende onder druk. Het was een kwestie van goed vertrouwen dat Nederland, als afwijzer van de grondwet, ook de verantwoordelijkheid heeft met goede oplossingen te komen, betoogde Barroso toen.