DEN HAAG - Nederland besteedt te weinig aandacht aan het beëindigen van militaire missies. Dat zegt minister Eimert van Middelkoop (Defensie) in een vrijdag gepubliceerd interview met de GPD. Hij verwijst daarbij naar Bosnië, waar Nederland al meer dan vijftien jaar troepen aan levert.

Regering, parlement, media en de bevolking discussiëren wel genoeg over steun en rechtvaardiging van een missie, maar ze denken niet genoeg na over het verloop en de beëindiging van een missie, vindt de minister. ,

"We sluiten onze ogen voor de weerbarstigheid, te verwachten teleurstellingen en traagheid. Hoe gerechtvaardigd deelname aan een vredesmissie ook is, op een gegeven moment moet je het overlaten aan de lokale overheden." Volgens hem zijn de verwachtingen nu te hoog gespannen.

Uruzgan

Nederland is momenteel met ongeveer 1800 militairen actief in Afghanistan. De meesten zitten sinds medio vorig jaar in de provincie Uruzgan. Deze zomer neemt het kabinet een besluit over verlenging van die missie. Volgens Van Middelkoop heeft het kabinet de wens om in Afrika verder te helpen. Maar er ligt nu geen verzoek van de Verenigde Naties om massaal naar Afrika te gaan.

De minister denkt echter wel al na over de lessen die nu al uit lopende missies getrokken kunnen worden. Hij wil het inlichtingenwerk verbeteren en ontwikkelingsorganisaties eerder bij missies betrekken. "Omdat zij in veel zaken beter zijn dan wij. Als krijgsmacht zeg ik: schoenmaker, blijf bij je leest."