AMSTERDAM - De Hiv Vereniging Nederland moedigt onbeschermde seks aan, meldde Netwerk donderdagavond. Het programma onderzocht de zaak en stuitte op een conflict binnen de vereniging. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) laat een onderzoek doen naar de werkgroep.

De vereniging zou seksfeesten organiseren waar besmette mensen onveilig gemeenschap kunnen hebben. Een oud-voorzitter van de werkgroep, die onlangs is opgestapt, gaf in het tv-programma aan dat hij het 'niet slim vindt' dat zijn vereniging onveilige seks promoot.

Nieuwe meldingen

Bij de politie in Groningen hebben zich tot nu toe tien mensen gemeld die op één of andere manier betrokken zijn geweest bij Groningse hiv-zaak. Hierbij werden op seksfeesten mannen gedrogeerd en vervolgens geïnjecteerd met hiv-besmet bloed.

Een woordvoerder van de politie stelt vrijdag dat het gaat om zes bruikbare meldingen die kunnen leiden tot een getuigenverklaring of aangifte. De politie heeft het rechercheteam inmiddels uitgebreid.

Vragen

Op het speciaal geopende telefoonnummer van de GGD Groningen zijn sinds woensdagmiddag dertig telefoontjes binnengekomen. Volgens een woordvoerder werd er gebeld met zeer uiteenlopende vragen en reacties. Hij benadrukt dat de mensen die gebeld hebben lang niet allemaal vragen hebben over de seksfeesten.

Het telefoonnummer blijft tot 17.00 uur vrijdag geopend, daarna sluit de GGD de speciale lijn.