ANCHORAGE - Japan heeft donderdag gedreigd uit de Internationale Walvisvaart Commissie te stappen en samen met andere walvisvarende landen een nieuwe internationale organisatie op te zetten.

Bekijk video

Het land reageerde boos omdat de IWC geen toestemming aan een aantal Japanse kustplaatsen wilde geven om op walvissen te jagen. Volgens Japan zou een walvisquotum voor de kustbewoners op zijn plaats zijn, omdat ze al duizenden jaren de walvisvaart beoefenen.

Eerder deze week werden de vangstquota voor de oorspronkelijke bewoners van de Amerikaanse staat Alaska, Groenland en de Russische regio Tsjoekotka wel vernieuwd. De tegenstanders van een dergelijk quotum voor de Japanners stelden dat het land op die manier zijn commerciële walvisvaart zou kunnen hervatten.

Moratorium

Japan slaagde er donderdag bovendien niet in het moratorium op de commerciële walvisjacht te laten opheffen. De IWC besloot op de laatste dag van haar jaarvergadering in Anchorage, Alaska, het verbod op de walvisjacht in stand te houden.

Van de 75 IWC-lidstaten onthielden 26 walvisvarende landen, waaronder Japan, zich van stemming over het moratorium. De resolutie was ingediend door Groot-Brittannië.