UTRECHT - De nieuw ingevoerde regels rondom het geven van gymlessen zorgen voor problemen in het basisonderwijs. Dat constateert de vakbond CNV Onderwijs na een enquête onder zijn leden.

In de regels is vastgelegd dat Pabo-studenten die na september 2005 zijn afgestudeerd, zonder extra bevoegdheid geen lichamelijke opvoeding mogen geven aan de groepen 3 tot en met 8. De vakbond wil dat de regels worden teruggedraaid.

Uit ruim 3500 reacties die bij CNV Onderwijs binnenkwamen, blijkt dat de helft van de Nederlandse basisscholen problemen heeft met de nieuwe regels. Volgens de vakbondsleden worden Pabo-studenten zo gediscrimineerd in de arbeidsmarkt en leidt de maatregel tot extra belasting voor oudere docenten op de werkvloer.

Negatieve effecten

De helft van de ondervraagden meldt dat 'een oudere en tevens bevoegde collega' de lessen lichamelijke opvoeding in de groepen van de niet-bevoegde collega's overneemt. "We moeten erkennen dat de wet tot veel negatieve effecten op de werkvloer leidt", zegt voorzitter Marleen Barth van CNV Onderwijs.

Barth was toen de Tweede Kamer in 2001 het wetsvoorstel aannam woordvoerder van de PvdA-fractie voor dit onderwerp. "De Kamer is destijds gezwicht voor de lobby van vakdocenten gymnastiek", zegt ze nu.

"Maar het beoogde doel werd nooit bereikt omdat basisscholen gewoon geen geld hebben om een vakdocent aan te stellen." Het Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) wil staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) over de gymlessen volgende week tijdens het vragenuur aan de tand voelen.