DEN HAAG - Als de drie Bosnische-Serviërs (Kunarac, Kovac en Vukovic) in de Foca-zaak al moslimvrouwen hebben verkracht, dan gebeurde dat alleen voor de seksuele bevrediging en hield dat geen verband met de oorlog. Daarom had het Joegoslavië-Tribunaal het drietal niet mogen veroordelen wegens oorlogsmisdaden.

Dit betuigde de verdediging dinsdag bij het begin van het hoger beroep. Het tribunaal had de verdachten in februari veroordeeld tot celstraffen variërend van 12 tot 28 jaar.

De rechters achtten bewezen dat Dragoljub Kunarac, Radomir Kovac en Zoran Vukovic een rol hadden gespeeld bij de massale verkrachtingen in Foca. Daar hadden Serviërs in april 1992 de macht gegrepen.

Moslimvrouwen werden de daaropvolgende maanden in een sporthal en in privéwoningen in een soort seksslavernij vastgehouden en ontelbare keren misbruikt. Een meisje van twaalf werd verkracht en vervolgens verkocht. Een vrouw getuigde tijdens het proces dat zij keer was verkracht.

Volgens de rechters in eerste aanleg waren de massale verkrachtingen een instrument van terreur dat werd ingezet in het kader van de 'etnische zuiveringen'.

Grootschalig misdrijf

Het was de eerste keer dat het Joegoslavië-Tribunaal iemand veroordeelde wegens verkrachting als misdaad tegen de menselijkheid. Daarvoor moet worden aangetoond dat het gaat om een misdrijf dat in oorlogstijd op een grootschalige en systematische manier is gepleegd tegen de burgerbevolking.

Ook moeten de verdachten zich ervan bewust zijn deel uit te maken van zo'n systeem. Volgens de verdediging kan daar geen sprake van zijn. Daarom is volgens de raadslieden een veroordeling wegens misdaden tegen de menselijkheid uitgesloten.

De verdediging houdt nog steeds vol dat de verdachten onschuldig zijn; de juridische bespiegelingen van dinsdag zijn meer van hypothetisch belang voor het geval de Kamer van Beroep de schuldigverklaringen bevestigd. Het betoog van de verdediging wordt woensdag voortgezet.

/NIEUWSMassaverkrachters Foca in beroep tegen veroordelingVerdachte massaverkrachting getuigt voor VN-tribunaal