LONDEN - Het bestuur van de grootste Britse bond van academisch personeel, de University and College Union, heeft besloten onder de leden een discussie op gang te brengen over een academische boycot van Israël. Woordvoerster Sally Hunt heeft dit donderdag bekendgemaakt.

Hunt zei dat de bond, waarbij ongeveer 120.000 stafleden van universiteiten en hogescholen zijn aangesloten, woensdag had besloten om lokale afdelingen te laten beslissen over een motie betreffende een boycot van de samenwerking met Israëlische academici.

Annexatie

Het bestuur vraagt de leden er kennis van te nemen dat de 40-jarige Israëlische bezetting grote schade heeft toegebracht aan de Palestijnse samenleving "door annexatie, illegale vestigingen, collectieve straffen en beperking van de bewegingsvrijheid".

Vervolgens wordt verzocht om een veroordeling van "de medeplichtigheid van Israëlische academische kringen aan de bezetting".

Teleurstelling

Hunt zei niet te geloven dat de meerderheid van de leden voor een boycot is en noemde het ook buitengewoon moeilijk zo'n maatregel uit te voeren. De Britse staatssecretaris van hoger onderwijs, Bill Rammell, zei teleurgesteld te zijn over het bestuursbesluit.

Een woordvoerder van de bond, Dan Ashley, bevestigde dat een boycot gericht zou zijn tegen samenwerking tussen Israëlische en Britse academici. Ashley ontkende evenwel dat het bestuur tot zo'n boycot oproept en zei dat het aan de leden is een besluit te nemen.

Kritiek

De Israëlische overheid heeft het voornemen van de Britse academici zwaar bekritiseerd. Ook Israëlische academici en media hebben geen goed woord over voor de University and College Union.

Anti-semitisme

Sommige commentaren beschuldigden de bond van anti-semitisme en zien de invloed van de groeiende moslim-gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk achter het besluit, aldus het persbureau Reuters.

"Wij vinden het raar dat Britse academici denken dat een boycot de manier is om een dialoog en vrede af te dwingen", aldus een woordvoerder van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken.

Journalisten

Het was niet de eerste keer dat een vakbond een dergelijke boycot probeert te bewerkstelligen. Eerder had de voornaamste Engelse bond voor journalisten eenzelfde boycot voorgesteld. Dit werd echter bekritiseerd door de leden van de bond.

Volgende maand komt in Engeland de bond voor ambtenaren bijeen voor haar jaarlijkse bijeenkomst. Volgens Israëlische media zullen ook zij proberen een boycot af te roepen. De bond is de grootste vakbond in het Verenigd Koninkrijk.