DEN HAAG - Advocaten kunnen binnenkort experimenteren met een afgezwakte vorm van het 'no cure, no pay'-systeem.

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) werkt aan een proef waarbij cliënten het uurtarief van hun advocaat alleen hoeven te vergoeden als die hun zaak wint. Deze werkwijze staat bekend als 'no win, no fee'.

Experiment

Hirsch Ballin voert overleg met de Orde van Advocaten over een experiment met dit systeem. Dat zal de komende maanden worden uitgewerkt, zei de minister donderdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

Hij overweegt de proef te richten op mensen die net buiten de gefinancierde rechtsbijstand vallen. De letselschade-advocatuur is wat hem betreft niet geschikt voor het experiment.

Voorwaarden

De minister verbindt enkele voorwaarden aan een proef met resultaatgerichte beloning van advocaten. Die mag de onafhankelijkheid van raadslieden niet aantasten. Ook moet worden voorkomen dat advocaten zich uitsluitend richten op kansrijke zaken, zodat ze zich verzekerd weten van betaling.

Kansrijke

Een Kamermeerderheid, van onder meer CDA, PvdA en VVD, steunt het voornemen van Hirsch Ballin. De linkse oppositiepartijen SP en GroenLinks zijn kritisch. Zij vrezen juist dat advocaten op jacht gaan naar kansrijke zaken.

Ook zou de onafhankelijkheid van raadslieden in het geding komen omdat zij zelf een belang krijgen bij de procedure.

Beloning

In het geval van 'no win, no fee' maken cliënten vooraf afspraken over het uurtarief dat de advocaat in rekening mag brengen. De raadsman houdt gedurende het proces bij hoeveel uren hij in de zaak steekt. Bij een succesvolle afloop, kan hij die bij de klant in rekening brengen. In het geval van verlies krijgt hij niets.

Bij 'no cure, no pay' krijgt een advocaat geen vast tarief, maar deelt hij in de schadevergoeding die een cliënt door de rechter krijgt toegewezen. Het kabinet is tegen deze vorm van resultaatgerichte beloning.