BELGRADO - De plaatsvervanger van de Bosnisch-Servische commandant Ratko Mladic, ex-generaal Zdravko Tolimir, is donderdag in het grensgebied van Bosnië met Servië gearresteerd. Dat heeft het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag donderdag bevestigd.

Tolimir (58) wordt overgedragen aan het Joegoslavië-Tribunaal. Hij arriveert waarschijnlijk vrijdag al in Den Haag, waar hij wordt ondergebracht in het detentiecentrum van het tribunaal.

Netwerk

Tolimir speelde een centrale rol in het netwerk dat Mladic moest beschermen en moest voorkomen dat hij in handen van de politie zou vallen.

Mogelijk is de arrestatie van Mladic, die nog steeds voortvluchtig is, hierdoor ook een stap dichterbij gekomen. Volgens de Servische tv-zender B92 is Tolimir opgepakt tijdens een gemeenschappelijke actie van Servische en Bosnisch-Servische autoriteiten.

Srebrenica

Tolimir en Mladic behoren tot de belangrijkste verdachten die het Joegoslavië-Tribunaal nog wil vervolgen voor het bloedbad in Srebrenica tijdens de oorlog in Bosnië van 1992 tot 1995.

In Srebrenica werden in juli 1995 8000 moslims gedood. Tolimir is na Mladic en de Servische leider Radovan Karadzic de meest gezochte persoon door het tribunaal.

Hij wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in de periode van juli tot november 1995. Tolimir was toen een van de naaste medewerkers van Mladic en hoofd van diens inlichtingendienst.

Tadic

Zijn arrrestatie kwam twee weken na het aantreden van de nieuwe Servische regering van president Boris Tadic, die een pro-Europese koers vaart. De Servische regering stelde donderdag een raad in voor nationale veiligheid, die de opsporing van verdachten van oorlogsmisdaden moet coördineren en de samenwerking met het tribunaal moet verbeteren.

De raad wordt algemeen gezien als een eerste stap van Tadic naar aansluiting van Servië bij de Europese Unie. De EU schortte vorig jaar de besprekingen op over het Stabilisatie- en Associatieakkoord met Servië, omdat dit land niet volledig meewerkte met het Joegoslavië-Tribunaal.