DEN HAAG - Het GroenLinks-Statenlid Cheryl Braam in Noord-Holland heeft bekend dat ze afgelopen dinsdag bij de Eerste Kamerverkiezingen een ongeldige stem heeft uitgebracht.

Als gevolg daarvan liep GroenLinks een zetel mis ten gunste van de SP. Braam zei donderdag in een verklaring dat ze erg gespannen was door "omstandigheden van persoonlijke aard" en zich daarom vergiste bij het invullen van haar stembiljet.

Daarop raakte ze in paniek en besloot meerdere hokjes in te vullen. Braam zegt zich niet gerealiseerd te hebben wat de gevolgen zouden zijn.

Overdonderd

Dinsdag werd bij het voorlezen van de uitslag in Noord-Holland de ongeldige stem al bekend, maar niemand van de GroenLinks-fractie wilde toegeven de fout gemaakt te hebben.

Braam zegt toen overdonderd te zijn geweest door de commotie en daarom in reactie op vragen van de media geen uitspraken over haar vergissing gedaan te hebben.

Respect

Fractievoorzitter Harmen Binnema van de GroenLinks-Statenfractie zegt de gang van zaken te betreuren, maar wel respect te hebben voor de bekentenis. Hij wil in een extra fractievergadering de kwestie bespreken.