DEN HAAG - Het Kabinet der Koningin zal voortaan alle stukken en notities die niet voor het archief bedoeld zijn, vernietigen. Premier Jan Peter Balkenende heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Hij reageert op het uitlekken van vertrouwelijke gegevens die het tv-programma NOVA uit een vuilcontainer had gevist. De premier onderstreept dat dat nooit had mogen gebeuren.

Hij wijt het voorval aan "onvolkomenheden van menselijk handelen". Balkenende heeft geen aanleiding te denken dat de veiligheid van de leden van het Koninklijk Huis in het geding is geweest.

Bijeenkomst

Balkenende had al eerder gezegd dat het weggooien van de papieren (onder meer een lijst van geplande staatsbezoeken) niet had mogen gebeuren. Het personeel van het Kabinet der Koningin heeft vorig jaar nog een bewustwordingsbijeenkomst gehad over hoe om te gaan vertrouwelijke stukken. Volgende maand volgt er een tweede bijeenkomst.

Naleving

Balkenende kondigde verder aan dat hij ook op zijn eigen ministerie "volledigheidshalve de informatiebeveiligingsprocedures en de naleving daarvan laat doorlichten". Hij voegde eraan toe dat geen enkele organisatie kan garanderen dat er nooit fouten worden gemaakt en dat er nooit ongelukken gebeuren.

Spoeddebat

De VVD had eerst om een spoeddebat willen vragen over de kwestie, maar Tweede Kamerlid Laetitia Griffith liet donderdagmiddag weten daarvan af te zien, hoewel ze niet helemaal tevereden is over het antwoord van de premier.

Griffith wil diens brief verder bespreken in de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken.