AMSTERDAM - Oud-minister en hoogleraar M. Rood (74) is onverwacht overleden. Hij stierf zondagnacht in zijn woonplaats Amsterdam. Rood was een eminent Leids jurist, die veelvuldig de overheid adviseerde over zaken van sociaal recht.

Vorig jaar bemiddelde hij nog tussen de overheid en taxiondernemers in zijn woonplaats Amsterdam. De D66-er Rood was in 1982 een half jaar minister van Binnenlandse Zaken in het tussentijdse kabinet Van Agt-3, dat het land regeerde nadat de PvdA uit de regeringscoalitie was gestapt.

Rood, geboren in Enschede, studeerde in 1950 af als jurist aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij werkte vervolgens bijna dertig jaar als advocaat in Amsterdam, terwijl hij ook tot doctor promoveerde op een dissertatie over de stakingswet.

Zijn scherpe inzicht in sociale kwesties viel menigeen op. Zo kreeg hij in 1975 de eervolle taak om een pre-advies te schrijven voor de Nederlandse Juristen Vereniging over de vraag: 'Heeft de rechter een taak in zogeheten politieke kwesties?'.

Sociaal recht

In 1980 werd Rood benoemd tot hoogleraar Sociaal Recht aan de Leidse universiteit. Naast zijn werk vond hij tijd voor de vele nevenfuncties waarvoor hij werd gevraagd. Hij was bijvoorbeeld onafhankelijk lid van de Sociaal Economische Raad en lid van de Advies- en Arbitragecommissie Rijksdienst (AAC).

Rood was verder Deken van de Nederlandse Orde van Advocaten en bestuurslid van de Nederlandse Juristenvereniging. Ook buiten de wereld van het sociaal recht was hij actief. Zo was Rood voorzitter van het Humanistisch Verbond en van de Kinderbescherming.

Scherpzinnig

De Amsterdammer wordt door velen geprezen om zijn scherpzinnig inzicht en zijn vermogen om goed te luisteren. Hij gaf mensen het gevoel dat ze serieus werden genomen.

"Zijn vermogen omin arbeidsgeschillen partijen ten volle het besef te geven dat de standpunten van elk der partijen meegewogen werden in het eindoordeel, bleek een belangrijke factor voor het bereiken van overeenstemming", schrijft voorzitter J. de Ruiter van de Advies- en Arbitragecommissie dinsdag in de overlijdensadvertentie.

Taxi-conflict

Rood had ooit succesvol bemiddeld bij problemen in de Rotterdamse taxi-organisaties. Vandaar dat minister Netelenbos (Verkeer) hem vorig jaar vroeg het vastgelopen conflict in de Amsterdamse taxiwereld te helpen oplossen. Bepaalde hoofdstedelijke taxi-ondernemers wilden niet meewerken aan de nieuwe Taxiwet, die meer concurrentie mogelijk moest maken.

De jurist sprak met vele betrokkenen en adviseerde onder meer tot een fonds voor gedupeerde chauffeurs. Ook zou de Taxi Centrale Amsterdam (TCA) haar alleenrecht moeten opgeven op de telefoonpalen bij taxistandplaatsen. De TCA weigerde dit laatste echter, zodat Roods bemiddelingspoging niet tot direct succes leidde.