DEN HAAG - Alle bewoners van een verpleeghuis krijgen binnen drie jaar een eigen kamer. Alleen voor mensen die niet in hun eentje op een kamer willen, zijn er per 2010 nog tweepersoonskamers. Dat staat in een actieplan voor ouderenzorg dat staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) donderdag heeft gepresenteerd.

Verpleeghuizen die eind 2010 nog kamers voor meer dan twee personen hebben, krijgen voor hun zorg geen geld meer uit de AWBZ, wat er in de praktijk op neerkomt dat ze dicht moeten.

Bussemakers voorganger Clémence Ross wilde al alle meerpersoonskamers in verpleeghuizen uitbannen, maar ging nog uit van een- en tweepersoonskamers. Nu delen 16.200 ouderen nog een kamer met drie of meer mensen.

Extra geld

Bussemaker komt dit najaar ook met extra geld voor 5000 tot 6000 extra verplegers en verzorgers. Voorwaarde is wel dat de zorghuizen hun best gaan doen de medewerkers meer tijd aan de cliënt te laten besteden.

De komende vijf jaar moet het gemiddelde aantal zorguren stijgen met 1 procent per jaar.

De staatssecretaris wil ook goede instellingen belonen door hun meer geld te geven. Zorgaanbieders die het niet goed doen, zullen dat in hun portemonnee gaan voelen. "Structureel ondermaats presteren moet consequenties hebben."