UTRECHT - Tien actievoerders van Greenpeace zijn donderdagochtend vroeg op de Utrechtse Domtoren geklommen. Ze hebben de wijzers van de klokken op de toren op vijf voor twaalf gezet. Dat heeft een woordvoerder van Greenpeace donderdagochtend gezegd.


Foto: NU.nl/Danny de Vreede l 'Het is vijf voor twaalf voor het klimaat'

De actievoerders protesteren hiermee tegen het plan van energiebedrijven om nieuwe kolencentrales te bouwen. "Het is vijf voor twaalf voor het klimaat. We moeten overschakelen op schone energie, kolencentrales kunnen echt niet meer", zei Hans Altevogt van Greenpeace Nederland.

Voorzitter Richard de Lange van EnergieNed, de organisatie van de energiebedrijven, zegt in een reactie dat kolencentrales nodig zijn om in de energiebehoefte te voorzien.

Gasbel

"Als je kernenergie én kolen afwijst, zal ons land voor elektriciteit zijn aangewezen op gas en duurzame energie. Tussen 2020 en 2030 komt het einde van onze gasbel in zicht en worden we afhankelijk van onzekere levering uit landen als Rusland.

Bovendien zijn er grenzen aan duurzame energie. Volgens De Lange gaat het daarbij vooral om opwekking met biomassa en windmolens op zee.

Spandoek

De klimmers op de Domtoren ontrolden een spandoek met de slogan 'Help ons klimaat niet naar de kolen'. Greenpeace vindt dat energiebedrijven lak hebben aan alle zorgen om klimaatverandering, door kolencentrales te bouwen die veel CO2 uitstoten.

Volgens De Lange zijn de nieuwste kolencentrales 20 procent zuiniger dan de huidige.

Plan

EnergieNed presenteerde donderdag een plan om de uitstoot van CO2 tegen te verminderen. Meer dan een kwart moet komen uit opvangen en opslaan van CO2, onder meer uit kolencentrales, die daarvoor geschikt worden gemaakt.

De politie is aanwezig maar laat de actievoerders vooralsnog in de toren zitten.