GRONINGEN - Bij de politie in Groningen hebben zich sinds woensdagmiddag acht mensen gemeld die op één of andere manier betrokken zijn geweest bij seksfeesten waar sprake was van onvrijwillige hiv-besmetting.

Of zij daadwerkelijk ook slachtoffer zijn, kon de politie donderdagmorgen niet zeggen.

Tot nu toe zijn er bij de politie vier aangiftes binnengekomen van mannen die zeggen dat ze op seksfeesten zijn gedrogeerd en geïnjecteerd met hiv-besmet bloed. Of er uit de acht nieuwe meldingen ook aangiftes voortkomen, kan de politie evenmin zeggen.

"Voordat aangifte gedaan kan worden, moet eerst een intakegesprek plaatsvinden met een zedenrechercheur. Pas als uit die gesprekken blijkt dat sprake is van een strafbaar feit, kunnen de slachtoffers aangifte doen", legde de zegsvrouw uit.

Telefoontjes

Het speciale telefoonnummer dat de GGD Groningen woensdag in het leven riep, is tot nu toe twaalf keer gebeld. Over de inhoud van deze telefoontjes kon een woordvoerder van de GGD niets zeggen, maar hij benadrukte dat er ook mensen met "algemene vragen" het nummer hebben gebeld.

De GGD adviseert slachtoffers contact op te nemen met de politie en Buro Slachtofferhulp. Het is niet bekend of de acht mensen die de politie hebben gebeld, ook eerder contact hebben gehad met de GGD.

De GGD Groningen heeft inmiddels alle GGD's in Nederland geïnformeerd over de kwestie in Groningen.

Monsters

Volgens Menno Hoekstra, advocaat van een van de verdachten, zijn de verdachten geen "harde monsters."

"Dat is het beeld dat van ze geschetst wordt, maar het zijn normale mensen die midden in de maatschappij staan en die op straat niet opvallen."

Verpleegkundige

Volgens het Dagblad van het Noorden werkte een van de verdachten als verpleegkundige in een Woonzorgcentrum. Door zijn werk zou hij gemakkelijk aan de benodigheden voor injecties zijn gekomen. Het verpleeghuis wil niet op de zaak ingaan.