BOGOTA - Het hoofd van een onder meer door Nederland gesteunde vredesmissie in Colombia is in opspraak geraakt. Het gaat om Sergio Caramagna, leider van een vredesmissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten.

De missie ziet erop toe dat de voormalige rechtse paramilitairen zich houden aan het vredesakkoord met de regering.

Caramagna is niet geschikt om zijn functie te vervullen en moet onmiddellijk worden vervangen, aldus de volksvertegenwoordiger van het Colombiaanse Huis van Afgevaardigden José Fernando Castro Caycedo. Castro baseert zich op onthullingen van het weekblad Semana over wantoestanden in Santa Fé de Ralito, waar de paramilitairen met de regering over vrede onderhandelden.

De missie van de Organisatie van Amerikaanse Staten was daar als toezichthouder aanwezig. Volgens Semana hielden de paramilitairen wilde feesten waar de drank rijkelijk vloeide en prostituees uit verschillende delen van het land werden aangevoerd.

Ook zouden de paramilitairen zich met duistere zaakjes, waaronder de illegale handel in dollars, beziggehouden hebben.

Motie

Het Huis van Afgevaardigden nam vrijwel unaniem een motie van Castro Caycedo aan om Caramagna de laan uit te sturen. Maar de Colombiaanse regering wil de motie niet uitvoeren en heeft in een brief aan de Organisatie van Amerikaanse Staten haar steun aan Caramagna betuigd.

Volgens de Nederlandse ambassadeur in Colombia, Frans van Haren, hebben Caramagna en zijn mensen hun mandaat goed uitgevoerd. Er is veel kritiek op het vredesakkoord met de paramilitairen omdat de paramilitairen al op grote schaal zouden herbewapenen.

Kritisch

Van Haren: "Het negende rapport van de Organisatie van Amerikaanse Staten is behoorlijk kritisch en gaat ook op die herbewapening in." Over de door Semana beschreven uitspattingen zegt hij: "Santa Fé de Ralito beslaat een gebied van meer dan 300 vierkante kilometer met vele toegangswegen en je kunt onmogelijk alles controleren wat daar binnenkomt.

"Nederland en de andere landen die de missie steunen, zoals Zweden, de Verenigde Staten en Brazilië, hebben zich solidair met Caramagna verklaard, aldus de ambassadeur.