BANGKOK - De verdreven Thaise premier Thaksin Shinawatra en 110 andere topleden van zijn partij mogen vijf jaar lang geen politieke functies meer bekleden vanwege verkiezingsfraude. Dat heeft het Thaise constitutioneel hof woensdag besloten.

Het gaat om alle leden van het uitvoerende comité van de eens oppermachtige Thai Rak Thai (Thai houden van Thai - TRT).

Onder hen zijn velen die hoopten in de toekomst zelf leider van Thailand te kunnen worden. De partij is vanwege het schandaal verboden en moet worden ontbonden, aldus het hof.

Het besluit betekent een aardverschuiving in de Thaise politiek. TRT was met 14 miljoen leden de populairste partij in het Zuidoost-Aziatische land.

Omkochten

De magistraten oordeelden dat enkele hoge functionarissen van TRT tijdens de parlementsverkiezingen van april vorig jaar twee kleinere partijen omkochten.

De uitslag van de bewuste verkiezingen, die Thaksin had uitgeroepen om een einde te maken aan straatprotesten, werd uiteindelijk geannuleerd.

Vervolgens greep het leger in en zette het de van corruptie beschuldigde Thaksin in september af. Sinsdien wordt Thailand geregeerd door een militair regime.

Teleurgesteld

De voormalige premier zei in een reactie "teleurgesteld" te zijn door de uitspraak. "Het is te wreed voor Thai Rak Thai", aldus Thaksin.

Hij regeerde met TRT, dat vooral aanhangers heeft op het platteland en onder de armere bevolking, vanaf januari 2001 over Thailand.

Ballingschap

De steenrijke magnaat woont inmiddels in ballingschap in Londen. Hij liet na de geweldloze coup weten dat hij niet terug wil keren in de politiek.

De legerleiding is desondanks bang voor de invloed van Thaksin.

Rustig

In de hoofdstad Bangkok was woensdag een grote leger- en politiemacht op de been. Het bleef evenwel relatief rustig in de miljoenenstad.

Eerder op de dag zuiverde hetzelfde hof juist de oudste partij van Thailand, de Democratische Partij, van zes aanklachten wegens verkiezingsfraude.

De partij kan daardoor meedoen aan de verkiezingen die het militaire regime voor het einde van het jaar wil houden.