AMSTERDAM - Een lid van de commissie-Vreeman die onderzoek heeft gedaan naar de verkiezingsnederlaag van de PvdA is maandag opgestapt. Dat bevestigt het opgestapte lid Edith Hooge in actualiteitenrubriek Nova.

Hooge was het er niet mee eens dat partijleider Wouter Bos en fractievoorzitter Jacques Tichelaar een eerste versie van het rapport mochten inzien en wijzigen.

"Ik dacht dat ze het rapport ter inzage kregen en niet dat ze zich zouden buigen over de adviezen daarin, zoals nu is gebeurd", zegt Hooge in de uitzending.

Volgens de Tilburgse burgemeester en oud-partijvoorzitter Ruud Vreeman die de commissie leidt is de onafhankelijkheid van de commissie niet in het geding. "Wij zijn verantwoordelijk voor het rapport. Het lijkt me niet meer dan redelijk om dat voor publicatie even te laten zien aan de partijleider", zegt hij in Nova.

Overtrokken

Vrijdag wordt het eindrapport aan de partij gepresenteerd. Volgens Bos is de reactie van Hooge 'overtrokken'.

De wijzigingen die na tussenkomst van Bos en Tichelaar in het rapport zijn aangebracht zouden slechts minimaal zijn, zegt Vreeman. Volgens Nova gaat het om een aantal a4'tjes die echt zijn veranderd.

Commissie

De commissie ging in januari aan de slag op verzoek van toenmalig PvdA-voorzitter Michiel van Hulten. Deze vertrok vervolgens in april na een conflict over de koers van de partij.