BRUSSEL - Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) gaat zijn plannen om te voorkomen dat zich weer een drama voordoet zoals met het zogenoemde Maasmeisje, delen met zijn EU-collega's.

Rouvoet zei dat woensdag in Brussel na overleg met EU-ministers. Die spraken af dat de 27 EU-landen meer informatie gaan uitwisselen om het nationale gezinsbeleid te verbeteren.

Dit kunnen maatregelen zijn van een betere kinderopvang tot het voorkomen en bestrijden van kindermishandeling.

Ervaringen

Rouvoet benadrukte dat gezinsbeleid primair een nationale aangelegendheid blijft, "maar dat we wel kunnen leren van elkaars ervaringen".

Zo wil hij zijn idee voor zorgcoördinatie bespreken binnen de EU. Die moet voorkomen dat hulpverlenende instanties langs elkaar heen werken, zoals bij het Rotterdamse Maasmeisje gebeurde.

Vader

Het Maasmeisje heet zo omdat haar lichaamsdelen in de rivier de Maas werden teruggevonden. Justitie verdenkt haar vader ervan dat hij haar heeft omgebracht.

Rouvoet stelde wel dat de zogenoemde 'Alliantie voor het gezin' die de EU is begonnen, geen nieuw pretentieus instituut moet worden, maar moet aansluiten bij bestaande structuren en instellingen.