Anonieme getuige in zaak Charles Z.

ARNHEM - De onderzoeksrechter in Arnhem gaat een anonieme getuige horen over mogelijk onrechtmatige opsporingsmethoden die zouden zijn gebruikt tegen de 51-jarige Amsterdamse drugsbaas Charles Z. Dat heeft de rechtbank in Arnhem woensdag bepaald.

Z. staat momenteel terecht voor het bereiden en verhandelen van 2000 kilo hasj en zestig kilo amfetamine. Ook moet hij zich verantwoorden voor het bezit van wapens en xtc-pillen.

De anonieme getuige meldde zich enkele dagen geleden via een omweggetje bij advocaat P. Doedens, zo stelt de raadsman zelf. Deze persoon zou bereid zijn de werkwijze van de nationale recherche uit de doeken te doen bij het onderzoek 'Windhalm', zoals de zaak tegen Z. heet.

De nationale recherche deed volgens de getuige bij de opsporing "alles wat God verboden had", zonder toestemming van het Openbaar Ministerie', aldus Doedens.

Vals bewijs

De anonieme getuige duikt op, nu de rechtbank heeft vastgesteld dat eerder vermeend bewijs voor de ongeoorloofde opsporing vals moet zijn. Dat bewijs bestond uit een proces-verbaal dat ook bij Doedens opdook. Daar stond in dat de onderzoekers een heel dossier over onwettige opsporingspraktijken hadden vernietigd en dat er een informant was verzonnen van wie alle informatie kwam. Het proces-verbaal was echter vals en ondertekend door rechercheurs die niet bestonden.

Postbode

Behalve de anonieme getuige wilde de raadsman ook dertig andere getuigen in de zaak horen. Van de wijkagent en postbode uit Zwartebroek, waar Z. en zijn vriendin zijn aangehouden, tot en met medeverdachten en onderzoeksleiders van de recherche en regiopolitie.

Woensdag stonden ook Z.'s 39-jarige vriendin S.D. uit Zwartebroek, de klusjesman van het stel en de huurder van de brandweerloods naast hun huis in Zwartebroek terecht. Hun advocaten wilden in elk geval de teamleider van het onderzoek ondervraagd zien.

Witwassen

Behalve in de zaak-Windhalm wordt Z. ook vervolgd in de zaak-Domer. Daarin gaat het om grotere feiten zoals het witwassen van grote sommen crimineel geld, uitvoer van partijen drugs naar Engeland en deelname aan een criminele bende.

Tip de redactie