AMSTERDAM - De 23-jarige man uit Putten die wordt verdacht van brandstichting in een treinstel is veroordeeld tot vier maanden cel. Ook moet hij 50 duizend euro betalen aan de Nederlandse Spoorwegen (NS).

Dat heeft de rechtbank in Zutphen woensdag bepaald. Omdat de man al sinds februari vastzit, komt hij een dezer dagen vrij. De brandstichting vond plaats in december.

De Puttenaar kreeg verder een taakstraf van 240 uur opgelegd en moet een cursus over alcoholgebruik volgen. Hij zou vorig jaar een sigarettenpakje hebben aangestoken, waardoor er brand ontstond in de stoptrein van Zwolle naar Utrecht.

De trein brandde volledig uit. Bij de brand werd de 42-jarige machinist met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht. De reizigers bleven ongedeerd.

Opsporing Verzocht

De Puttenaar vluchtte samen met een tweede verdachte in de zaak, een 21-jarige Puttenaar, na de brand weg. De twee konden na een uitzending van het programma Opsporing Verzocht worden opgepakt.

De 21-jarige verdachte werd snel na zijn aanhouding vrijgelaten. Hij werd woensdag veroordeeld tot een celstraf van zes dagen, die hij door zijn eerdere voorarrest niet meer hoeft uit te zitten. De rechtbank achtte hem niet schuldig aan de brand, maar wel aan het stelen van een koffer in de trein.

Beloning

Door de brand lag het treinverkeer tussen de stations Amersfoort Schothorst en Harderwijk een hele avond stil. De brand veroorzaakte een schade voor de NS van ruim 750 duizend euro. De vervoerder loofde na de brand een beloning van tienduizend euro uit voor de gouden tip die zou leiden tot de arrestatie van de daders.