JAKARTA/DEN HAAG - De 62-jarige Nederlander die dinsdag in Indonesië ter dood is veroordeeld wegens xtc-fabricage is "natuurlijk zeer teleurgesteld" over het vonnis. Vanuit zijn cel in een voorstad van Jakarta ontkende de 62-jarige Dick N. woensdag het brein te zijn achter een grootscheeps xtc-laboratorium.

Video

N. en de Franse medeveroordeelde Serge Areski A. (43) zijn naar eigen zeggen slechts pionnen in het geheel. "Ik was alleen maar een werknemer", aldus de Nederlander tegenover een correspondent van het Franse persbureau AFP.

MDMA

N. zou zijn aangenomen om te controleren of bepaalde chemicaliën te gebruiken waren voor het maken van de partydrug MDMA. "Ik deed mijn experimenten en ontdekte dat dit niet mogelijk was", aldus de veroordeelde.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken liet woensdag weten nog geen officiële bevestiging te hebben ontvangen over het vonnis. "Het kan een tijdje duren voordat het vonnis betrokkenen bereikt en wij die in kunnen zien", aldus een woordvoerder.

Vuurpeloton

N., die vorig jaar nog werd veroordeeld tot levenslang, wacht nu het vuurpeloton. De Fransman, vijf Chinezen en twee Indonesiërs, allen betrokken bij het laboratorium bij Jakarta, hangt hetzelfde lot boven het hoofd.

De veroordeelden kunnen nog aansturen op een herziening van de zaak. Daarvoor moeten zij nieuw bewijs aandragen of vormfouten aantonen. Ook kunnen zij gratie vragen bij president Susilo Bambang Yudhoyono. In geval van drugszaken is een presidentieel pardon echter zeer uitzonderlijk.

Buitenlanders

Het is drie jaar geleden dat Indonesië voor het laatst buitenlanders executeerde wegens een drugsdelict. Toen ging het om twee Thailanders.

In Indonesië zit nog een Nederlander in de dodencel. De man van Chinese afkomst werd in 2003 veroordeeld wegens het leiden van een xtc-lab. Zijn vonnis is nog niet voltrokken.