GRONINGEN - Een onbekend aantal homoseksuele mannen is tijdens seksfeesten in Groningen gedrogeerd, misbruikt en geïnjecteerd met hiv-besmet bloed. Begin mei zijn vier verdachten gearresteerd. Twee hebben een bekentenis afgelegd. Dat maakte de politie woensdag bekend.

Video

Vijf slachtoffers (homoseksuele mannen tussen de 25 en 50 jaar oud) hebben zich inmiddels bij de politie gemeld, vier hebben aangifte gedaan. De slachtoffers spraken via chatboxen af op de seksfeesten.

Daar werden ze gedrogeerd met de drug GHB, soms in combinatie met xtc, waarna ze met een injectiespuit besmet bloed kregen ingespoten. Het is niet bekend hoeveel slachtoffers daadwerkelijk besmet zijn geraakt met het hiv-virus.

Verdachten

De verdachten, allen besmet met hiv, zijn twee 48-jarige mannen uit de gemeente Slochteren en twee mannen (33 en 34 jaar) uit Groningen.

De 34-jarige man werd samen met een 37-jarige vrouw aangehouden op verdenking van handel in soft- en harddrugs. De vrouw is later weer vrijgelaten.

Kick

De politie zegt dat de verdachten tot hun daden zijn gekomen, omdat het hun een kick gaf en omdat ze onbeschermde seks 'puur' vinden.

De verdachten hebben verklaard dat ze ook elkaar met hun besmette bloed injecteerden. De seksfeesten vonden plaats in privéwoningen van verdachten en slachtoffers.

Aangifte

De eerste meldingen over de praktijken tijdens Groningse seksfeesten kwamen in juni 2006 bij de politie binnen. In februari dit jaar deed een eerste slachtoffer aangifte.

Politie en justitie denken dat ze met de vier aanhoudingen alle vermoedelijke daders hebben ingerekend. Wel vermoedt de politie dat er meer slachtoffers zijn en zij roept hen op zich te melden.

Homofeesten

Ook de GGD Groningen is naarstig op zoek naar mogelijke andere slachtoffers. De gezondheidsdienst waarschuwde vorig jaar al bezoekers van homofeesten op privéadressen in Groningen.

Aanleiding was toen een opvallende stijging van het aantal hiv-besmettingen in de stad.

Krol

Gaykrant-hoofdredacteur Henk Krol noemt de zaak "schandelijk, walgelijk en verschrikkelijk". "Dit heeft niets met seksfeesten of homoseksualiteit te maken. Die mensen zijn gedrogeerd, dus dit zijn pure verkrachtingen."

Krol kreeg vorig jaar zomer al signalen over de feesten. Daarop zijn in de Gaykrant en op de website waarschuwingen geplaatst. Bewust besmetten is volgens de hoofdredacteur niets nieuws.

Campagne

Homobelangenorganisatie COC maakte woensdag bekend dat ze op zeer korte termijn via internet een campagne wil starten om bezoekers van seksfeesten te waarschuwen voor dergelijke excessen.

Burgemeester Jacques Wallage van Groningen zegt seksfeesten bij mensen thuis niet te kunnen verbieden. Volgens hem heeft de overheid daar geen bevoegdheid toe.

Minister

Minister van Volksgezondheid Ab Klink noemt de gang van zaken afschuwelijk, maar ziet de kwestie niet als zaak voor zijn ministerie.

De PvdA herhaalde woensdag haar pleidooi dat iemand met hiv die willens en wetens onbeschermde seks heeft zonder de partner daarvan op de hoogte te brengen, bij wet strafbaar moet zijn.

Rapedrug

De drug GHB (gamma-hydroxy-butyraat) heeft als bijnaam rapedrug (verkrachtingsdrug), omdat het in het uitgaansleven bij personen in hun drankje wordt gedaan zodat zij versuft raken.

De effecten van GHB lijken sterk op die van alcohol. De drug zorgt dat remmingen wegvallen en gebruikers raken er seksueel opgewonden van.

Voorbedachte rade

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) heeft laten weten dat de vier aangehouden mannen verdacht worden van zware mishandeling met voorbedachten rade. De maximale straf die kan worden opgelegd is zestien jaar celstraf.

"De levensverwachting van de slachtoffers is rekbaar met medicatie en daardoor kan er geen doodslag of moord ten laste worden gelegd."

Verspreiding

Internationaal duiken geregeld berichten op over opzettelijke verspreiding van hiv. Deels gaat het om zaken waarin homoseksuele mannen willens en wetens onbeschermde seks hebben met besmette partners in de verwachting de ziekte op te lopen.

Ook het opzettelijk besmetten met het virus van nietsvermoedende slachtoffers is geen uitzondering.

GGD

De GGD Groningen stelde woensdagmiddag een speciaal telefoonnummer open voor vragen over de zaak en meldingen van mannen die denken dat zij tijdens seksfeesten in de stad zijn geïnjecteerd met hiv-besmet bloed.

Acht mensen belden woensdag met het nummer. Over de inhoud van de gesprekken wilde een woordvoerster niets kwijt.