SCHIPHOL - Rechercheurs van de marechaussee hebben negen verdachten, onder wie twee douaniers, aangehouden tijdens het oprollen van een drugsorganisatie die actief was op luchthaven Schiphol.

De douaniers werden onder meer bij drugscontroles ingezet, laat de marechaussee op Schiphol woensdag weten.

Volgens woordvoerder Rob Stenacker van de marechaussee maakt dit onderzoek deel uit van een groot offensief tegen allerlei medewerkers op Schiphol die bij de drugshandel zijn betrokken. Ook een derde gearresteerde verdachte in deze zaak, werkt op de luchthaven.

Cocaïne

Tijdens het opsporingsonderzoek heeft de marechaussee in totaal 78 kilo cocaïne weten te onderscheppen. Op zes plaatsen werd huiszoeking gedaan. Daarbij vond de marechaussee nog eens een vuurwapen, drie imitatiewapens en nog een kleine hoeveelheid cocaïne.

"Deze aanhoudingen behoren tot een reeks arrestaties waarbij de marechaussee de invoer van drugs met behulp van personeel op Schiphol een grote slag wil toedienen", benadrukt Stenacker. "We willen het misbruik van de bevoegdheden van medewerkers op Schiphol tegengaan, omdat zij een belangrijke schakel kunnen vormen in een drugsorganisatie."

Misbruik

Het offensief heeft de afgelopen maanden al tot verschillende resultaten geleid. Zo wisten de opsporingsdiensten op het vliegveld in maart, april en mei al verschillende drugsorganisaties op te rollen die misbruik maakten van medewerkers op Schiphol.

De laatste drie maanden arresteerden de marechaussee, de douane en de FIOD/ECD in totaal zestien personen die op Schiphol werken en die verdacht worden van betrokkenheid bij drugssmokkel. Bij deze acties werd in totaal 378 kilo cocaïne onderschept.