AMSTERDAM/DEN HAAG - Uit het feit dat de koningin tot 2010 staatsbezoeken heeft gepland, kan niet automatisch worden afgeleid dat zij nog tot 2010 aanblijft.

Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat woensdag gezegd. Dinsdagavond lekten via het tv-programma NOVA notities uit van het Kabinet der Koningin, die onder meer informatie bevatten over de komende staatsbezoeken. De programmamakers hadden de papieren in een vuilcontainer gevonden.

De staatsbezoeken worden georganiseerd voor het staatshoofd, en dat kan ook de opvolger van de huidige vorstin zijn. Bovendien hebben de voorziene staatsbezoeken deels nog de status van voorstel.

Maatregelen

NOVA heeft de weggegooide stukken terugbezorgd aan de Rijksvoorlichtingsdienst. Het Kabinet der Koningin heeft inmiddels maatregelen genomen om te voorkomen dat dergelijke vertrouwelijke gegevens opnieuw in de openbaarheid komen.

De VVD zal woensdag premier Jan Peter Balkenende om opheldering vragen. De premier heeft dinsdagavond al verklaard dat "dit niet zo had gemoeten".