SEOUL - De landgrens tussen Noord- en Zuid-Korea is vrijdag voor het eerst sinds vijftig jaar weer kort geopend. Enkele honderden Zuid-Koreaanse toeristen konden zich per bus naar het gebied van de noordelijke buur begeven. De Zuid-Koreanen waren op excursie naar de berg Kumgang. Tot nu toe werd het sporadische verkeer tussen de twee Korea's verzorgd per schip.

Ondanks de opening van de grens is het nog niet rustig op het Koreaanse schiereiland. De regering van het Noordelijke deel reageerde fel op de beslissing van het Internationaal Atoomenergie Agentschap IAEA om de nucleaire crisis rond het stalinistische land voor te leggen aan de VN en noemde het een "bemoeienis met binnenlandse aangelegenheden".

Staatspersbureau KCNA meldde vrijdag dat Noord-Korea geen verplichtingen heeft ten opzicht van het IAEA, sinds Pyongyang vorige maand het non-proliferatieverdrag heeft opgezegd. Het persbureau noemde het IAEA het 'schoothondje van de VS', en liet weten dat als de organisatie haar "missie als een VN-agentschap wil vervullen, het de illegale Amerikaanse nucleaire bedreiging van Noord-Korea moet aanklagen".

Afgelopen woensdag besloot het bestuur van het IAEA dat Noord-Korea zijn verplichtingen niet nakomt, en zei de zaak door te sturen naar de VN-Veiligheidsraad. De raad heeft de macht om Noord-Korea sancties op te leggen. Het IEAE heeft laten weten dat geen van de bestuursleden tot nu toe heeft geadviseerd om Noord-Korea sancties op te leggen. Pyongyang zei vorige maand al dat het sancties zal beschouwen als een oorlogsverklaring.