NEW YORK - De Verenigde Naties hebben donderdag een projectgroep opgezet die de hulpacties moet coördineren voor de reconstructie van Irak na een eventuele oorlog. De Pakistaan Rafeeuddin Ahmed, die eerder werkzaam was bij het VN ontwikkelingsprogramma UNDP, gaat de groep leiden.

De VN hebben eerder al laten weten dat de schattingen over de kosten van heropbouw van Irak na een oorlog oplopen van 30 miljard dollar in de eerste drie jaar, tot ongeveer 100 miljard in totaal. De wederopbouw van Afghanistan werd eerder geschat op circa 15 miljard dollar verspreid over tien jaar.

Verscheidene VN-agentschappen zijn overigens al maanden bezig met het sturen van extra voorraden en andere hulpgoederen naar de buurlanden van Irak. Op deze manier kan de hulp Irak straks sneller bereiken, en zijn er ook voorzieningen getroffen voor als er een vluchtelingenstroom op gang komt.

Extra voedselhulp

In een geheim rapport dat afgelopen december uitlekte, hielden de Verenigde Naties er rekening mee, dat in het geval van een oorlog zeker 4,5 miljoen Iraki's snel extra voedselhulp nodig zullen hebben om te overleven. Een half miljoen inwoners van Irak zou behoefte krijgen aan medische verzorging, als gevolg van verwondingen die zij in de eerste fase van een oorlog oplopen.

Daarnaast zouden volgens deze prognose ongeveer 900.000 Irakezen op de vlucht slaan voor het geweld en hun toevlucht zoeken in de buurlanden. Nog eens 2 miljoen mensen zou ontheemd raken, maar in het land zelf blijven.