CARACAS - De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft zijn pijlen dinsdag gericht op de particuliere omroep Globovisión, nadat hij afgelopen weekeinde al het oudste oppositiekanaal RCTV Venezuela had gesloten. Chávez noemde Globovisión een "vijand van de staat".

Bekijk video

Chávez waarschuwde dat hij passende maatregelen zal nemen als Globovisión en andere media blijven oproepen tot "burgerlijke ongehoorzaamheid en moord op een regeringsleider." Globovisión zou indirect hebben opgeroepen tot een aanslag op Chávez door beelden uit te zenden van de mislukte aanslag op paus Johannes Paulus II in 1981.

Chávez haalde dinsdag uit naar de oppositionele media in een toespraak van veertig minuten die door de Venezolaanse staatsradio en -televisie werd uitgezonden.

Straatprotesten

Volgens de president zit Globovisión achter de straatprotesten die dinsdag voor de vierde opeenvolgende dag werden gehouden tegen de sluiting van de omroep RCTV. Hij adviseerde de leiding van Globovision "een kalmeringsmiddel te nemen". Anders ben ik genoodzaakt maatregelen te nemen", aldus de president.

Al-Qaeda

Maandag betichtte de regering-Chávez de Amerikaanse nieuwszender CNN ervan hem in verband te hebben gebracht met het terreurnetwerk al-Qaeda. De Venezolaanse minister van Informatie William Lara toonde maandag beelden die CNN van Chávez uitzond. Die werden volgens Caracas getoond naast beelden van een al-Qaeda-leider.