TEHERAN - De Iraanse justitie heeft drie Amerikanen van Iraanse komaf aangeklaagd wegens spionage. De bekendmaking komt een dag nadat functionarissen van de aartsrivalen gesprekken voerden.

De academici Haleh Esfandiari en Kian Tajbakhsh zitten in de gevangenis. De journalist Parnaz Azima is nog op vrije voeten maar wordt er ook van beschuldigd "te hebben gehandeld in strijd met de veiligheid van het land door het verspreiden van propaganda en door spionage voor buitenlanders".

Wereldbank

Het was voor het eerst dat Iran erkende dat de twee academici zijn aangehouden en het trio is aangeklaagd. Esfandiari werd 8 mei opgepakt, de arrestatie van Tajbakhsh volgde drie dagen later. De 45-jarige Tajbakhsh is een academicus, die onder meer voor de Wereldbank en het Open Society Institute van de Amerikaanse miljardair George Soros heeft gewerkt.

Iran heeft het instituut van inmenging in de Iraanse binnenlandse aangelegenheden beschuldigd en stelde dat Soros' denktank op een machtswisseling in Teheran uit is.