LONDEN - Een deel van de Britse internationale luchthaven Gatwick bij Londen is donderdagmiddag ontruimd nadat in de bagage van een man uit Venezuela een handgranaat was aangetroffen. In de buurt van het internationale vliegveld Heathrow arresteerde de politie twee personen omdat zij zich verdacht gedroegen.

Bekijk hier de video

De 37-jarige man uit Venezuela was met de maatschappij British Airways gevlogen. Het toestel kwam uit Colombia en had een tussenlanding in de Venezolaanse hoofdstad Caracas gemaakt. Volgens de Britse omroep BBC wilde de politie verder geen mededelingen doen.

Alle vluchten geannuleerd

Op Gatwick werden alle vluchten geannuleerd die gepland stonden vanaf de noordterminal. De tweede luchthaven van Londen liet de geëvacueerde passagiers in bussen naar de zuidterminal brengen, die open bleef.

"Een echte en serieuze dreiging"

Het duo dat bij Heathrow was gearresteerd, werd voor verhoor meegenomen naar een politiebureau. De politie trof in de auto van de twee verdachten geen wapens aan. Desondanks bestond er voldoende aanleiding het tweetal mee te nemen, aldus een woordvoerder. Eerder donderdag liet de Britse minister van Binnenlandse Zaken, David Blunkett, in het parlement weten dat Groot-Brittannië met "een echte en serieuze dreiging" van terrorisme wordt geconfronteerd. Uit vrees voor aanslagen is de bewaking in en rond Britse vliegvelden begin deze week sterk opgevoerd met extra politie en antiterreureenheden.

Geen commentaar op maatregelen

Blunkett weigerde in te gaan op de eis van de oppositie om de dreiging nader te duiden. Volgens de bewindsman is het niet passend om op dit moment commentaar te geven op de genomen veiligheidsmaatregelen. Wel bevestigde het ministerie van Defensie dat er een speciaal vliegtuig van de luchtmacht wordt ingezet om het luchtruim boven de Britse hoofdstad in de gaten te houden. De voorzitter van de Labourpartij zei woensdag dat Londen is bedreigd met een terroristische aanslag van hetzelfde kaliber als die van 11 september op New York. Volgens de media zouden de inlichtingendiensten aanwijzingen hebben dat al-Qaeda een aanslag met raketten op een passagiersvliegtuig wil plegen.