AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft de 41-jarige Itzhak M. veroordeeld tot het betalen van ruim 1,9 miljoen euro. M. kreeg vorig jaar een celstraf van acht jaar opgelegd, onder meer voor het afpersen van zakenman Erik de Vlieger.

De veroordeling tot betaling is het resultaat van een ontnemingszaak die het Openbaar Ministerie (OM) naast de gewone strafzaak aanhangig maakte.

M. perste naast De Vlieger ook andere zakenlieden af. De Vlieger heeft altijd ontkend te zijn afgeperst, maar aan zijn verklaringen werd geen geloof gehecht. M. was ooit beveiliger van De Vlieger. Het OM vervolgt De Vlieger zelf ook voor bedreiging en afpersing. Die zaak moet nog voor de rechter komen.

Afstand

De Vlieger zou betrokken zijn bij de afpersing van de voormalige eigenaar van een café aan het Amsterdamse Leidseplein. Ook Itzhak M. zou daarin de hand hebben gehad. De cafébaas zou onder bedreiging afstand hebben moeten doen van zijn bedrijf.

Itzhak M. heeft eerder hoger beroep aangetekend tegen het vonnis in zijn strafzaak. Het proces kende een bizar verloop. M.'s advocaten liepen bij uit de rechtszaal weg, omdat M. niet wilde dat zij een actieve rol zouden spelen in wat in M.'s ogen een oneerlijk proces was.

Feiten

Het OM is tevreden met het ontnemingsvonnis van de rechtbank. De officier van justitie had twee ton meer geëist dan door de rechter werd opgelegd. De rechtbank kwam op een lager bedrag uit omdat het een deel van het gevorderde bedrag niet aan strafbare feiten kon koppelen.