AMSTERDAM - Amsterdammers die hun hond uitlaten zonder poepzakje op zak, riskeren een boete van 50 euro. De gemeente Amsterdam hanteert sinds deze week strengere regels die de inwoners verplichten altijd de hondenpoep van hun viervoeter op te ruimen.

Bekijk video

Iedereen die met een hond over straat loopt, of-ie nou poept of niet, dient een zakje of schepje bij zich te hebben waarmee het baasje de uitwerpselen in een vuilnisbak kan gooien.

Met de verscherpte regels wil de gemeente de stad poepvrij krijgen. Hondenpoep op de stoep is al jaren een van de grootste ergernissen van Amsterdammers.

Eind vorig jaar schrapte de gemeente al de uitzondering dat honden hun behoefte in de goot mogen doen, als de boel maar wordt opgeruimd.

Opruimzakje

Eind deze week krijgen alle hondenbezitters in Amsterdam hun eerste opruimzakje thuisgestuurd, liet de gemeente dinsdag weten. De reinigingspolitie zal ze in de gaten houden.

Tot dusver bestonden er al boetes voor niet aangelijnde honden (50 euro), penningloze honden (50 euro) en het lopen in een gebied waar honden niet mogen komen (75 euro).