MAASTRICHT - De afdeling van de Hells Angels in Limburg, de Nomads, is geen criminele organisatie. Dat blijkt dinsdag uit een uitspraak van de rechtbank in Maastricht.

Het rechtscollege heeft een verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) om de stichting Hells Angels Nomads verboden te verklaren afgewezen.

De Nomads bestaan feitelijk al niet meer sinds 2004, toen nagenoeg het gehele chapter werd gearresteerd met de moord op drie clubgenoten, onder wie toenmalig 'president' Paul de Vries. De stichting is echter niet op een rechtsgeldige manier opgeheven en bestaat dus nog.

Doodslag

Het strafproces rond de drievoudige moordzaak loopt nog, maar nadert zijn einde. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde veertien Nomads tot zes jaar cel, wegens doodslag op De Vries.

Het doden van de andere twee slachtoffers kon niet bewezen worden, vond de rechtbank. Het OM, dat tegen de veertien verdachten levenslang had geëist, ging tegen het vonnis in hoger beroep.

Clubhuis

In september eiste het OM in hoger beroep tegen twaalf van de veertien verdachte Nomads twintig jaar cel. Het OM gaat er nog steeds vanuit dat de drievoudige moord heeft plaatsgevonden in het toenmalige clubhuis van de Nomads in Oirsbeek.

Ook de rechtbank in Maastricht neemt dat in het kader van de huidige civiele zaak min of meer aan, tot ongenoegen van Nomads-advocaat Jos Coumans. "Die feiten zijn in het kader van de strafzaak niet definitief vastgesteld", aldus Coumans.

Feiten

De moordpartij kan aan de stichting niet worden toegerekend, meent de rechtbank, omdat het niet om feiten gaat die structureel uit naam van de stichting werden gepleegd.

Volgens het OM zijn de Hells Angels, de Nomads incluis, een organisatie die structureel misdrijven pleegt en dus een gevaar vormen voor de openbare orde. De rechtbanken in Amsterdam en Leeuwarden wezen eerder al verzoeken tot het verboden verklaren van plaatselijke afdelingen van de Hells Angels (Amsterdam en Harlingen) af.

Volgens advocaat Coumans zullen de Nomads als chapter niet terugkeren. De stichting zal alsnog op correcte wijze moeten worden opgeheven.