AMSTERDAM - Woningcorporaties en jongerenorganisaties in Amsterdam werken aan een zeecontainerdorp specifiek voor mbo'ers. Op drie tot vier plaatsen in Amsterdam komt een 'levensschool' waar leerlingen wonen, studeren, werken en recreëren.

Bekijk video

Dat bevestigt directeur Carl Steinmetz van de Stichting Jongeren aan Zet (JAZ) dinsdag een verhaal in Trouw. Samenwonen in zeecontainers gaat de schooluitval tegen en de mbo'ers worden er harder aangesproken op hun verantwoordelijkheid, aldus Steinmetz.

Nieuw schooljaar

Samen met de Amarantis Onderwijsgroep, welzijnsstichting Combiwel en woningcorporaties De Key en Het Oosten werkt hij al een jaar aan het plan. Steinmetz hoopt dat aan het begin van het nieuwe schooljaar de eerste 'JAZ-zeecontainerdorpen' kunnen verrijzen.

Er bestaan al langer flats van zeecontainers voor hbo- en universitaire studenten. In het dorp voor mbo'ers is plaats voor vijfhonderd leerlingen en volwassenen. "Eén meester heeft vijf gezellen onder zich, die elk weer vijf leerlingen onder zich hebben", zegt Steinmetz.

De gezellen zijn coaches die de scholieren begeleiden bij het onderwijs en het opdoen van werkervaring. In de levensschool zijn honderd zeecontainers als woning beschikbaar voor mbo'ers uit de hogere klassen, die minimaal 18 jaar moeten zijn.

Spannend

Het zeecontainerdorp is volgens Steinmetz bedoeld voor reguliere mbo'ers en niet voor probleemjongeren. "Maar bij ons hebben we meer greep op wonen en vrije tijd. Op een gewone mbo vinden de jongeren de opleiding niet altijd spannend genoeg, dat tot schooluitval leidt."

Zo komt de nadruk ook te liggen op een verbinding met de omgeving. "De leerlingen kunnen bijvoorbeeld een bedrijf oprichten voor oude mensen in de buurt die moeite hebben met het doen van boodschappen. Wij werken hard aan solidariteit."

Voor locaties denkt Steinmetz aan Amsterdam-West, Amsterdam-Oost, IJburg en Amsterdam-Noord. De samenwerkende organisaties zoeken nu naar geschikte plekken om zeecontainers neer te zetten en het benodigde geld om de plannen te realiseren.