LONDEN/TURIJN - Paus Benedictus XVI heeft zijn beslissing om de raad voor de dialoog tussen de godsdiensten samen te voegen met de raad voor de cultuur ongedaan gemaakt. De raad die onder meer de contacten van het Vaticaan met de islam behartigt, wordt weer een zelfstandig bestuursorgaan.

Dat heeft de op een na machtigste man binnen het Vaticaan, kardinaal-staatssecretaris Tarcisio Bertone, maandag volgens de BBC laten weten. "De verandering geeft aan hoe belangrijk wij de dialoog tussen de godsdiensten vinden", aldus Bertone.

Benedictus hief de raad als zelfstandig bestuursorgaan vorig jaar maart op. Een half jaar later wekte de paus veel verontwaardiging bij moslims door in een rede in Duitsland te suggereren dat er een verband tussen de islam en geweld bestaat. Benedictus zei dat zijn woorden uit hun verband waren gerukt en maakte de moslims duidelijk dat hij hen niet had willen kwetsen, maar hij maakte geen excuses.

Fitzgerald

Het is nog niet duidelijk of de Britse aartsbisschop Michael Fitzgerald, die de raad tot de fusie leidde, weer hoofd van het zelfstandige bestuursorgaan wordt. Fitzgerald, een deskundige op het gebied van de islam, is nu nuntius (ambassadeur) in Egypte en vertegenwoordiger van het Vaticaan bij de Arabische Liga.

De fusie werd algemeen beschouwd als een teken dat Benedictus meer waarde hechtte aan de dialoog met andere christelijke kerken dan aan die met andere godsdiensten als de islam, het hindoeïsme en het boeddhisme.