ROTTERDAM - Vanaf 1 april mogen er op de Rotterdamse tippelzone aan de Keileweg alleen nog maar prostituees werken die een vergunning hebben.

Hoeveel vrouwen een vergunning krijgen, is nog niet helemaal duidelijk. Het vergunningensysteem is de volgende stap in de afbouw van de tippelprostitutie in Rotterdam. Eind 2005 wordt de zone aan de Keileweg gesloten.

De gemeente besloot vorig jaar al tot een systeem met pasjes. Maar hoe dat eruit ging zien was tot donderdag niet duidelijk. In de raadscommissie Bestuur en Veiligheid lichtte burgemeester Opstelten donderdag de plannen toe.

Over een heel jaar genomen komen er tussen de driehonderd en vierhonderd verschillende dames, aldus de burgemeester. Per dag zijn er ongeveer 120 aan het werk. Dat zijn overigens niet alleen verslaafde vrouwen. Op de Keileweg werken ook niet-verslaafde vrouwen, travestieten en transseksuelen.

In principe komen ook niet-verslaafde tippelaarsters in aanmerking voor een vergunning. Maar wordt wel duidelijk gemaakt dat dat een tijdelijke aangelegenheid is. De verslaafde vrouwen zullen zoveel mogelijk via de hulpverlening uit de prostitutie worden gehaald.

Illegale tippelaarsters en prostituees die niet uit Rotterdam komen, komen niet in aanmerking voor een vergunning. Nu komt het nog voor dat bijvoorbeeld Utrechtse verslaafden na het sluiten van de zone daar, om twee uur 's nachts in Rotterdam nog een paar uur doorwerken. De zone aan de Keileweg sluit namelijk pas om zes uur 's ochtends.

Dat is na 1 april niet meer mogelijk. Overigens gaat ook de Rotterdamse tippelzone in de toekomst eerder dicht, maar hoe laat en wanneer is nog niet bekend.

De politie zal bij de start van het vergunningensysteem extra surveilleren. Ze willen uitwaaiering rond de zone van tippelaarsters zonder vergunning voorkomen. Maar er zal zeker sprake zijn van onrust als het van start gaat, aldus Opstelten. "Dit gaan we merken, ja."