AMSTERDAM - Frankrijk en Italië zijn verenigd in hun streven naar een sterkere Europese Unie. Dat heeft de Italiaanse premier Romano Prodi maandag gezegd op een gezamenlijke persconferentie na een ontmoeting met de Franse president Nicolas Sarkozy.

Op de Europese top van volgende maand zullen beide landen zich inzetten voor de nodige hervormingen, zei Prodi.

Frankrijk en Italië willen onder meer dat in de unie met een meerderheid van stemmen voorstellen moeten kunnen worden aangenomen, dat er een Europees presidentschap in het leven wordt geroepen en dat er een Europese minister van buitenlandse zaken wordt aangesteld.

Prodi ging echter niet zover in zijn overeenstemming met Sarkozy dat hij diens voorstel voor een gesimplificeerd EU-verdrag ter vervanging van de Europese grondwet ondersteunde.

Frankrijk en Italië willen ook dat er een unie van landen rond de Middellandse Zee wordt opgericht. Zo'n unie moet worden opgericht naar voorbeeld van de EU, maar er geen onderdeel van zijn.

Dit idee moet niet worden opgevat als een troostprijs voor Turkije als dat land geen lid blijkt te kunnen worden van de EU, benadrukten Sarkozy en Prodi.