AMSTERDAM - Iran is bereid zijn kennis van nucleaire technologie onder auspiciën van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) te delen met andere landen in het Midden-Oosten. De Iraanse minister van buitenlandse zaken Manouchehr Mottaki heeft dit maandag gezegd.

Mottaki zei op een conferentie in Teheran over veiligheid in de Golfregio dat een verzoek om nucleaire technologie voor vreedzame doeleinden door olierijke Golfstaten positief kan werken, doordat spreiding van de nucleaire kennis het einde zou betekenen van de Amerikaanse beschuldigingen dat Iran in het geheim werkt aan een atoombom.

De zes landen tellende Gulf Cooperation Council heeft de afgelopen maanden laten weten dat zij geïnteresseerd is in de ontwikkeling van atoomenergie voor vreedzame doeleinden.

Bij de raad zijn aangesloten de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië, Bahrein, Oman, Qatar en Koeweit. Ook Jordanië, Egypte en Turkije hebben interesse getoond.

Ondertussen wordt druk gespeculeerd over een ontmoeting tussen Irans nucleaire toponderhandelaar Ali Larijani en de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana.

Iran zei zondag dat de bijeenkomst donderdag zal plaatsvinden. EU-bronnen noem Madrid als plaats van samenkomst.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft sancties tegen Iran ingesteld vanwege de weigering zijn programma voor uraniumverrijking op te schorten. Aangezien Teheran in zijn beleid volhardt, wordt, vooral door Washington, gewerkt aan aanscherping van de sancties.