AMSTERDAM - Een zelfmoordaanslag op een konvooi van het Pakistaanse leger in de noordwestelijke grensregio met Afghanistan heeft maandag twee militairen het leven gekost.

Acht militairen, belast met grensbewaking, raakten gewond, van wie enkelen zwaar. De Pakistaanse politie heeft dit gezegd.

De dader reed bij de stad Tank, in de provincie North West Frontier, in op het drie voertuigen tellende konvooi, waarna dit onder vuur werd genomen.

De militairen schoten terug en er ontstond een vuurgevecht dat maandagavond nog voortduurde, zei de politie. Het was onduidelijk of bij de strijd in de regio Dabara, ten westen van Tank, slachtoffers waren gevallen.

Grenswacht

Het konvooi was op weg naar de auto van een officier van de grenswacht, die maandag eerder bij een aanslag bij Tank de dood vond. Zijn chauffeur en lijfwacht raakten daarbij gewond. De auto werd achtergelaten en door de aanvallers in brand gestoken.

De politie schoot bij de stad Bannu, ook gelegen in het onrustige noordwesten, vier gewapende mannen dood, zei een politiewoordvoerder. Twee agenten raakten gewond.

De strijd brak uit toen de politie de mannen wilde aanhouden. Het waren "lokale Taliban", zei de woordvoerder.

Bermbom

Zaterdag explodeerde een bermbom bij een legerkonvooi in de buurt van Tank. Daarbij vonden twee militairen de dood en raakten zeven gewond.

De regio is vanouds semiautonoom en in handen van lokale stammen die verwant zijn aan de Pathanen, die zich in Zuid-Afghanistan tegen de regering van president Hamid Karzai en diens bondgenoten hebben gekeerd.

In Baluchistan in Zuidwest-Pakistan gooide een motorrijder een granaat naar een pand van het staatsgasbedrijf in de provinciehoofdstad Quetta. De granaatexplosie doodde een bewaker, zei de politie.

Autonomie

Etnisch-Baluchistaanse groeperingen eisen meer autonomie en een groter aandeel in de winst uit bodemschatten die in hun regio worden gevonden. Zij zetten hun eisen geregeld kracht bij met aanslagen op veiligheidstroepen, spoorwegen, gasvelden en pijpleidingen.