SULEIMANIYAH - Het Amerikaanse leger draagt woensdag in de Koerdische regio van Irak de eindverantwoordelijkheid voor veiligheidszaken over aan de drie Koerdisch-Iraakse provincies (Arbil, Suleimaniyah en Dahuk).

De regering van de regio organiseert in Arbil een ceremonie voor deze overdracht, aldus een zegsman van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak op maandag.

De regering van de Koerdische regio is volgens hem in staat de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de veiligheid in de regio.

Eindverantwoordelijkheid

Daarmee hebben de Irakezen vanaf woensdag in zeven van de achttien provincies weer de eindverantwoordelijkheid voor de veiligheid en openbare orde. De Iraakse centrale regering kreeg die eerder al in vier provincies.

In Koerdisch Irak ligt dit onder meer gevoelig omdat Turkije meer actie in die streek wil tegen Koerdische, separatistische extremisten, vooral die van de PKK (Koerdische Arbeiderspartij).

Die beweging rekent in Iraaks Koerdistan op steun. Turkije heeft met militair ingrijpen op Iraakse grondgebied gedreigd om terroristen uit te schakelen.

Acties

In het zuidoosten van Turkije zelf zijn tal van acties gaande tegen vooral vermeende leden of aanhangers van de PKK.

Turkse militairen schoten maandag in de Turkse provincie Tunceli twee PKK-strijders dood en twee mensen die met een bom onderweg waren, zijn aangehouden door een speciale anti-terreureenheid van de politie.

Een van de verdachten heeft een zoon die behoort tot een groep PKK-strijders die naar Noord-Irak is uitgeweken.

Duizenden PKK-strijders in het noorden van Irak beramen aanvallen of voeren ze uit op de grensstreek in Turkije, aldus de Turkse autoriteiten.