TEL AVIV - De Israëlische politieke veteraan Shimon Peres is maandag door zijn Kadima-partij naar voren geschoven als de kandidaat voor het presidentschap van de Joodse staat.

De coalitiepartner van Kadima en de voormalige partij van Peres, de Arbeidspartij, zette op haar beurt minister van Defensie Amir Peretz aan de kant als partijleider en opende daarmee het vuur op Kadima van premier Ehud Olmert.

Tijdens verkiezingen onder leden van de Arbeidspartij kwamen maandag zoals verwacht oud-premier Ehud Barak en Ami Ayalon, de voormalige topman van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth, uit de bus als de belangrijkste kandidaten voor het leiderschap.

Regering

Ayalon heeft zondag gesteld dat hij niet in een regering gaat zitten met Olmert. De premier en ook zijn minister van Defensie liggen onder vuur door hun omstreden beleid tijdens de oorlog tegen de Libanese beweging Hezbollah in 2006.

Ook Barak heeft liever dat Olmert opstapt. Barak zou echter bereid zijn om toe te treden tot de regering in afwachting van vervroegde parlementsverkiezingen.

Om direct tot leider van de Arbeidspartij te kunnen worden gekozen, heeft een kandidaat minimaal 40 procent van de stemmen nodig.

Of dat een van de kandidaten maandag is gelukt was rond 20.30 uur nog niet duidelijk. Mogelijk is er een tweede stemronde nodig medio juni.

President

De partij van Olmert schoof intussen Peres naar voren om de nieuwe president te worden. Het parlement moet 13 juni een opvolger kiezen voor president Moshe Katsav, wiens functie door beschuldigingen en schandalen is overschaduwd. Het presidentsschap is voornamelijk ceremonieel in Israël.

Volgens een peiling van de Israëlische radio wil liefst 64 procent van de Israëliërs dat Peres staatshoofd wordt.

Peres was in de jaren vijftig onder meer succesvol als diplomaat en politicus bij de bewapening van de jonge natie. In 1959 werd hij lid van het Israëlische parlement.

Hij was tot twee jaar geleden lid van de Arbeidspartij. Peres was toen voorzitter en verliet de partij toen die een andere voorzitter koos.

Voor de Arbeidspartij bekleedde hij uiteenlopende functies zoals die van premier en ministersposten.